receptet på prinsesstårtan

Eftersom jag är med i ett tårtrejs ska jag för rättvisans skull lägga ut receptet på tårtan från förra inlägget. Glöm inte att allt kan bli eko (utom bakpulver och den färdiga gröna marsipanen, tror jag)

Tårtbotten:

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna, vänd ner i smeten och rör om väl.
Grädda i en smord och bröad form ca 23-26 cm i diametr. 40 min 175 grader varm ugn.

Vi gjorde tårtbottnarna tidigare i veckan och stoppade i frysen.

Vaniljkräm

3 äggulor
3 dl vispgrädde
1½ msk potatismjöl (bör nog vara lite till, den blev lite rinnig för att vara till en tårta)
3 msk vaniljsocker

Sjud på svag värme i en rostfri kastrull äggulor, vispgrädde och potatismjöl. Vispa hela tiden tills krämen blir tjock. Blanda i vaniljsocker och rör tills det svalnar.

Vaniljkrämen gjorde vi dan innan och hade i kylen.

När tårtan ska läggas ihop vispa 3 dl grädde och blanda hälften med vaniljkrämen. Dela sockerkakan i tre bottnar och lägg på kräm och resten av vispgrädde mellan lagren.

Marsipanros

ca 1 dl mandlar skållas; Koka upp vatten och lägg i mandlarna, låt ligga 3-4 minuter men inte koka. Sen spola med kallt vatten och tryck ut mandlarna ur skalet. Detta bör göras dagen innan så mandlarna hinner torka.
Mal dem sedan och blanda med lika mycket florsocker och liten skvätt vatten till en lagom konsistens. Några droppar röd karamellfärg var min andra minusgrej med den här tårtan.
Jag glömde att jag skulle testa med rödbetssaft….
Man kan tydligen riva rödbeta fint och sen krama ur saften och blanda med.

I röd karamellfärg står E-120 för färgen. Det är extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen som kan orsaka allergiska reaktioner.
Det får bli rödbeta nästa gång!

Chokladglasyr

Blanda ca 1½ dl florsocker med en liten skvätt vatten, några droppar olja och ett par matskedar kakao. Spritsa med hjälp av en påse med avklippt hörn.

Nu kan ni i tankarna känna hur tårtan smakade. Men jag tror ändå att Johans tårtor blev godare, det är uppfriskande med lite frukt mitt i allt det stabbiga.
Här kommer det dröja ett bra tag tills det blir tårtbak igen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *