penicillin eller ej?

Igår åkte jag in till vårdcentralen efter 5 dagar med hög feber och hosta. Funderade på om det kanske kunde vara lunginflamation eller något som måste behandlas.
Doktorn lyssnade lite och tittade mig i halsen, kunde inte konstatera något men sa: ”Jag skriver ut lite antibiotika åt dig….”
Jag skulle gladeligen ta emot det om det gjorde mig frisk, men annars, nej.  Så jag frågade: ”Måste jag äta det för att bli frisk?”
”Hm, vi gör så här” tyckte doktorn ”vi tar sänkan också.”

Så ett stick i fingret och 10 minuter senare kunde det konstateras att jag ”bara” hade influensa som är ett virus, alltså hjälper inte antibiotika…
Hade jag inte frågat hade jag petat i mig piller som hade ödelagt mitt imunförsvar, kanske  bidragit till fler resistenta bakterier men inte hjälp mig att bli frisk!

Jag undrar hur mycket onödig, slentrianmässig antibiotika det skrivs ut av stressade läkare?

5 thoughts on “penicillin eller ej?

 1. Hjälper inte antibiotika mot virus… skumt…

  Aja i vilket fall är det ju dumt att äta eftersom det blir samma sak med imunförsvaret som att mata vilda djur för mycket. Djuren glömmer hur det är att jaga riktig mat, och förväntar sig att man ska servera dem varje gång. Samam är det med imunförsvaret. Efter att ha käkat det ett tag, så MÅSTE man käka det för att bli frisk.

 2. Det är verkligen tur att några av oss reagerar på all den här antibiotikan. Den är ju livsnödvändig för att bota vissa sjukdomar men ofta helt onödig – som tex mot influensa… Krya på dig!

 3. Tack.
  Ja man vill ju verkligen att antibiotikan ska fungera när man behöver den!
  Men jag tror att många som kommer till doktorn VILL ha med sig en pillerburk därifrån. Och doktorn vet det, så han skriver ut och tänker; om det är bakteriellt så hjälper penicillinet om inte så blir patienten frisk ändå….

  Men man kan inte knapra antibiotika som placebotabletter!

 4. Nej, och vi bör ju lära oss att tänka långsiktigt även om det är rätt svårt i vårt snabba samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *