rapport från bigården (2)

Igår satte vi till en låda till, till yngelrummet.
Jag fick hjälp av en granne som har ca 30 kupor. Underbart med lite proffshjälp…

Vi satte lådan under det första yngelrummet, för att spara på värmen. Jag har svea och det kan bli lite högt annars.

Dessutom hittade vi drottningen, märkte och vingklippte henne. Hon har gjort ett bra jobb nu på våren, för det var MYCKET bin. De var lite arga, men min ”handledare” tippade på mycket honung till hösten. Tydligen är arga bin bättre på att producera…

En drönarram fick vi på plats också för att få bort lite varroa. Så nu ska jag vara duktig på att kolla den om det är var tionde dag eller något sånt.

På kvällen snickrade Jonas ihop en bänk som vi ska ställa kupan på någon kväll i veckan. (Den står fortfarande på skattlådan som vi ställde dit i all hast i höstas).

Posted in Bin

3 thoughts on “rapport från bigården (2)

 1. Hej hopp!

  Hoppas ni får massor av honung, det blir bra att sälja i affären! Jag vill gärna köpa några burkar. ;O) Riktig honung, mums ;O)
  Det ska bli spännande att se hur det blir i lokalen.
  I dag har vi fått huset, men fy vad det är mycket att göra när man ska flytta! Barnen hittade kompisar direkt, det känns jätte skönt.

  Wiktoria ;O) ;O)

 2. Gjort allt det där idag med..eller nä, inte märkt och vingklippt drottningarna. Det gör du för att hindra svärmning eller? JAg har också svea och jag satte halvramslådor under mina yngelrum. Hoppas att det räcker..

 3. Vingklippningen gjorde vi inte för att förhindra svärmning utan för som han sa; att de inte ska komma så långt. Drottningen kommer hamna några meter framför kupan med hela svärmen (eftersom hon inte kan flyga). Men upptäcker man inte svärmen och fångar in den kommer bina så småningom återvända till kupan (drottningen ligger väl och dör på marken… )
  Sen när nästa drottning kläcks i kupan kommer hon dra iväg med hela svärmen, igen. Så det gäller att vara med, men man slipper iallafall klättra i träd för att fånga svärmen…

  Wiktoria; jag ska reservera några burkar åt dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *