surdegsbröd

Nu har lergrytan åkt fram igen.
Jag bakar ett surdegsbröd utan vanlig jäst.

På kvällen blandar jag 6 dl ljummet vatten med 4 dl rågmjöl och 1 dl surdeg.

På morgonen blandas i 4 dl vetemjöl/dinkelsikt 2dl grahamsmjöl och 2dl rågmjöl/grovt dinkelmjöl
Lite olja och lite salt och lite nån dl linfrön och solrosfrön. Sen låter man det jäsa till eftermiddagen. Lägger lergrytan i blöt ca en halvtimme eller så. Häller i degen och ställer in den i kall ugn. Sätter på 200grader och gräddar ca 1 timme. Jag har stängt av ugnen efter en timme och låtit den stå ca en timme till.

 lergrytag.jpg

Dagens tips: Jag har hittat kravmärkt grönsaksbuljong på coop, märket är biofood. Utan glutamater och transfetter.
Sen jag fick en liten skrift som heter ”Handbok för kräsna konsumenter” av svärmor har mitt skafferi genomgått en liten ansiktslyftning. Börjar inse vad mycket skit det är i vanlig mat. Försöker också köpa det mesta kravmärkt när det finns ett sådant alternativ. I vår stad står coop för bästa utbudet, men de är inte så bra på färsk frukt och grönt så ibland får man ta en sväng till ica också. Det jag märker mest är att det smakar mycket mer om ekologisk mat. Jag trodde det bara var en myt.

”Handbok för kräsna konsumenter” kan man beställa på www.utbildningscenter.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *