Var kommer sockret ifrån?

Stod precis och läste på min ekologiska sockerpåse från Dansukker och till min förvåning står det att sockret kommer från sockerrör…
Jag trodde absolut att det kom från sockerbetor och brukar därför varva ekologiskt strösocker med ekologiskt rårörsocker från andra sidan jorden. För att jämna ut transporten lite…. tänker att sockerbetor odlas något närmre iallafall….

På en oekologisk strösockerpåse står det ingenting om vad sockret är gjort av. Och på Dansukkers hemsida finns heller ingen information.
Någon som vet?

Sirap är iallafall gjort på sockerbetor, men var de är odlade har jag ingen aning om…

7 thoughts on “Var kommer sockret ifrån?

  1. Jag tror att det i princip inte blir något socker från norra europa på länge. Jag har inte blykoll på läget, men trenden har varit klar i några år. I synnerhet har den varit tydlig för eko. Det bottnar i att sockret från tropikerna är så mycket billigare. Det i sin tur beror på att sockerröret är en mycket effektivare sockerproducent (som växt betraktat) än betan.

    Våra marker lämpar sig mycket bättre för andra grödor än sockerproduktion. Det känns också angeläget att göra allt som går för att lyfta de som har det allra sämst ur den värsta plantageindustrin. Jag tror att socker egentligen borde höra till samma kategori som bananer och kaffe. Köp ekologiskt kaffe för att det väsentligt förbättrar villkoren för de allra fattigaste. Sockret fraktas hit med båt. Därmed är det inte så säkert vilket som är klimatsmartast, eftersom båten är så otroligt effektiv.

    Att vi öht producerat socker här tror jag har mycket med den gamla självförsörjningskulturen att göra. Den hängde i sin tur ihop med kalla kriget. Och det tog som bekant slut 1987. Som tur är.

  2. Tack för svaret Johan! Så har man lärt sig något nytt idag med. Det viktiga är väl då att alltid köpa ekologiskt och rättvisemärkt socker och sen ransonera sina sockerinköp lite. Så gör man både miljöbra, nyttigt och solidariskt.

    Men i sommar måste jag verkligen fundera över om man kan mata bina med sin egen honung, det känns väldigt knepigt annars att frakta deras mat över halva jordkolotet, för att ta vara på det ”socker” de producerar lokalt….

  3. Ja, det där med bi-foder är ständigt mer eller mindre pågående diskussion i KRAVs biodlarkretsar. Jag tror inte KRAV-reglerna har något krav på sockrets ursprung. Allt vägt fram och tillbaka, så är det väl ungefär där vi står. Men jag förstår hur du menar.

  4. Vilken trevlig blogg och vilka söta barn du har! Här kommer jag hänga ofta för att hämta inspiration! (Tackar vår gemensamma vän för tipset)

  5. Här på landet, rumtomkring Bara utanför Malmö, odlas det åtminstone sockerbetor i parti och minut. Fråga mig som ofta hamnar bakom dessa evinnerliga långsamma bettransporter, på mina bussfärder mellan Bara-Malmö. Däremot kan det väl vara så att dessa betor inte används för att producera ekologiskt socker.
    Men sockerbetor odlas alltså fortfarande i Sverige även om jag tror det minskat betydligt de senaste åren. Läste någonstans att EU inte är så positiva till svenska sockerbetor och att bidragsreglerna ändrats.

  6. Hej!

    Det var ett inslag om ekologiskt producerat socker från sockerbetor på Sydnytt i höstas (tror det var Sydnytt…)
    Det visar sig att Daniscos ekosocker kommer från Brasilien. En av de bönder här i Skåne som odlar allt annat ekologiskt kan inte längre sälja sina ekologiska sockerbetor till Danisco för de vill inte ha dem. Om han istället lade om sin produktion till traditionell odling tar de gärna emot dem.
    Enligt en chef på Danisco handlar det om solidaritet med utvecklingsländer. Vilken load of bullshit skulle jag vilja säga. De är helt enkelt inte beredda att betala de priser som svenska bönder begär. Skandalöst!

    Skånsk åkermark lämpar sig alldeles utmärkt för produktion av sockerbetor och det är också sockerbetor som blir bitsocker…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *