värsta bidagen hittills

Idag har jag gjort min avläggare.
Det är verkligen många bin i kupan nu och de flyger överallt när man håller på. Men jag var lugn och försökte hålla allt i huvet som jag skulle kolla efter. Det är lite rörigt tycker jag när man inte har rutin, man känner sig klumpig och fumlig men jag antar att det kommer med tiden….

Jag letade efter ramar med utkrypande yngel som jag kunde flytta över till den nya kupan, så letade jag efter drottningen för hon skulle också med (hittade henne till slut) så letade jag även efter viseceller.
Sen var det ju meningen att jag skulle ta två foderramar och det låter ju bra i teorin, men det är ju nästan alltid blandat med annat så jag tog två som det var mycket honung i och en del pollen.
Så fick avläggaren också en tom utbyggd ram som jag duschade med vatten och tre mellanväggar att bygga på. Sen skakade jag av tre ramar med bin rätt ner i kupan.
Så var det klart.

Jag skar bort drönarvax i den första kupan också.  Samt kollade skattlådan och där har de börjat bygga och fylla.
Sen var det bara mitt sista uppdrag kvar att skära bort frigoliten inne i locket, det har börjat gå sönder och smula sig ner i kupan, det var då det gick fel…

Jag gick bort en bit med locket och böjde mig ner med kniven och skar. Hade ganska många bin kvar på jackan, men det gjorde ju inget. De satt även på skyddet framför ansiktet och jag kunde känna hur de fläktade med vingarna. Plötsligt inser jag att ett bi inte sitter på utsidan utan på insidan mitt framför ögonen. Panik!
Försökte få av mig jackan. Och det gör man ju inte lite smidigt med alla kardborrar och dragkedjor som ska vara bisäkert, när man är lite stressad. Då blev ju de andra bina som satt på mig upprörda. Slutade med ett stick på ögonlocket, ett under näsan, ett nedanför örat, ett mitt i huvet och ett på lillfingret… AJ!

Jag ska jobba imorgon, jag hoppas jag inte svullnar för mycket…

 

Posted in Bin

5 thoughts on “värsta bidagen hittills

 1. Ajajaj..hur hade de tagit sej innanför när du hade problem att få av jackan ?
  Hoppas det inte är allt för illa.
  Rekomenderar AloeVera gel mot stick o sveda.

 2. Längst upp när man drar upp dragkedjan under hakan sitter det två kardborrelappar som liksom går om lottJag antar att det glipade lite när jag böjde mig ner, men att det var tätt innan när jag stod upp och jobbade…. Jag är inte snygg idag på jobbet. Tur det är vänster öga eftersom jag fotar med höger.
  De andra sticken är ganska okej. Jag får skaffa mig aloevera tack för tipset!

 3. Åh, nej..Jobbigt att inse att biet sitter på insidan..
  Honung på betten ska också funka har jag hört.

 4. Man kan ju vara klok i efterhand och konstatera att jag borde tagit ett stick i huvet istället för att försöka kränga av mig jackan (och få fem…). Men man är ju inte mer än nybörjare och jag har förhoppningsvis lärt mig nåt tills nästa gång.

 5. det lät ju inge vidare måste jag säga, vilken otur du hade! berätta gärna närmare sen hur det går med en drottning från visingsö, vi tänkte beställa nästa år =) (vart man nu gör det…) vi väntar fortfarande på att se om vår avläggare har skaffat sig en drottning, ska dit på fredag och kolla =) hoppas du inte blivit allergisk! har jonas fortfarande inte blivit stucken? vi bröt loss en del vildbyggen förra veckan och fick smaka på vår egna honung, mums =) (egna å egna…) vilken fin bild miranda tagit på dig!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *