Vi kan göra skillnad!

Förra våren hade jag och stortjejen en diskussion vid matbordet om billig mat, för hon undrade varför de inte fick Kalles kravmärkta kaviar i skolan.

Jag förklarade för henne att det oftast handlar om ekonomi och att skolorna inte satsar på tex ekologisk mat för att den är något dyrare.
Hon blev lite upprörd och sa att hon skulle säga till Johanna (mattanten på skolan) att köpa ekologisk mat.
Då berättade jag att det inte var Johanna som bestämde utan att all mat kommer från centralköket, men man kan skriva ett brev till politikerna, för det är de som bestämmer.

Då ska jag göra det! bestämde dottern.

 

Ett brev till kommunalrådet blev det;

”Hej jag heter Miranda.
Jag tyker at sentralköket ska köpa ekolågist mat.
Helsningar Miranda 7 år Lindrås”

Efter ett tag fick hon ett svar ;

” Hej Miranda 7 år
Tack för ditt fina brev om ekologisk mat.
Vi håller precis på med en stor utredning av hur vi i framtiden på bästa sätt skall lösa matfrågan i kommunens skolor. Tanken och förhoppningen är att vi skall kunna öka kvalitén och utbudet på maten till bland annat kommunens skolor.
Med vänliga hälsningar Anders Wilander.

ps Lycka till med skolarbetet”

Den här utredningen som kommunalrådet hänvisar till är gjord, men Miljöpartiet är inte nöjd med den.
En av punkterna som vi förhandlade om i höstas efter valet, när vi ingick samarbete med de borgerliga i kommunen, var att det skulle göras en ny kostutredning om bla centralkökets vara eller inte vara.

I lokaltidningen kunde man i veckan läsa om att ett beslut var nära att tas i kommunstyrelsen om att ev bygga ett nytt centralkök för 40 miljoner, utan att en ny utredning gjorts.
Såklart reagerade vi på det och nu har jag fått det glädjande beskedet att det kommer göras en ny utredning.
Därför letar vi goda exempel från andra kommuner där liknande utredningar gjorts.

Vi kan göra skillnad!

Här ett tidigare inlägg om centralköket.

8 thoughts on “Vi kan göra skillnad!

 1. Hej!! Vilken trevlig blogg du har!!! Både intressant och rolig. Jag är, precis som dig nyvald politiker i miljöpartiet, i kf och MoB-nämnden. Det är intressant att läsa om andras arbete ute i kommunerna och där tankarna blandas med det egna familjeperspektivet. Jag bloggar också, men mest om ”alternativt” föräldrarskap. Fast just nu är det mest gnäll om hur jobbigt det är att vara gravid, haha…

  Jag kommer att fortsätta läsa din blogg med intresse!
  Ha det gott!

 2. Hej.
  Jag jobbar på ett ställe som heter Ekocentrum Syd i Malmö, som ligger i Sege park. Sege park är mycket intressant ur många synvinklar när det gäller hållbarhet. Bl.a. ligger ”Centralköket” där. Detta lagar mat till alla vårdboenden i Malmö (minns inte på rak arm hur många portioner det är) och ska bli 100 % ekologiskt inom en snar framtid.

  Vi har utbildat c:a 600 inköpsansvariga och/eller andra matintresserade på olika offentliga instanser (som skolor och boenden) från olika kommuner i Skåne i hållbar och hälsosamt mat och det har varit väldigt lyckat. Många som gått utbildningen har sedan gått tillbaka och gjort stora förändringar mot en mer hållbar matsedel och därmed helt ekologisk. Det kan dessutom göras utan att kostar mycket mer och ju fler som gör det, desto fler producenter går över till en ekologisk produktion.

  Detta blev ju helt långt, men kort och gott, kolla Malmö stad och det S.M.A.R.T-koncept de använder.

 3. Vad kul att få göra sin röst hörd, och att det ger resultat, speciellt när man är 7 år, eller stolt mor till 7-åringen.

  Och vad härligt att läsa om Malmö´s S.M.A.R.T-koncept!

 4. Ja, själva brevet kanske inte gav resultat, men jag tror det är viktigt att barn får veta att de kan påverka (om inte som barn så åtminstone som vuxna) men om man ska kunna påverka måste man uttrycka vad det är man vill!
  Stolt är jag iallafall… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *