På metallåtervinningen

Idag har vi gjort energikartläggning hos ett metallåtervinningsföretag.
Från Sverige går det lastbilar med ölburkar ner till Tyskland, i Tyskland köper svenskar ölburkar och kör hem dem igen, sen hamnar de här.

20130806-165841.jpg

20130806-165926.jpg

Jag kan inte låta bli att tänka på när jag funderade över ifall metallåtervinningsstationen eller pantmaskinen var bäst slutstation för en aluminiumburk; svaret är pantmaskinen.

7 thoughts on “På metallåtervinningen

  1. Hänger inte med alls.. Varför är pantmaskinen bättre alternativ än återvinningsstationen?
    Tack för trevlig blogg!

    Hälsningar Cilla

  2. Jag tror det handlar om att om inte burkarna blir nya burkar måste man göra ny aluminium av bauxit som är en oerhört energikrävande process, målarburkar och annat kan man göra av annan återvunnen metall men aluminiumburkar kan man bara göra av ren aluminium.

  3. De burkar som Trania Metall hanterar, sorteras efter metalltyp och går sedan till återvinning. När pantmaskinen är full, så töms den och burkarna går till någon liknande anläggning.

  4. Panten som du erlagt, får du tillbaka i butiken mot pantkvittot. Därefter är det ingen mer panthantering av burkarna, utan de är skrot och går till anläggningar som Trania, som alla jobbar på samma vis. De sorterar inkommande skrot efter metalltyp. Pressar hop det till fyrkantiga balar som skickas till smältverk. Pantburkar går denna väg, smälts ned till aluminium som blir nya aluminiumföremål, bland annat burkar. Vinsten är, som du skrev, att slippa den energikrävande och dyra processen att framställa aluminium ur naturligt förekommande bauxit. Den vinsten är stor, oavsett om burken hade pant eller ej. Pantbelagda burkar återlämnas dock i större utsträckning än burkar utan pant.
    Så är det också med plastflaskor. Men jag undrar varför det bara är pant på plastflaskor med läsk. Varför inte också saft, matolja och en massa andra plastflaskor?
    Pantbelagda ölflaskor av glas diskas och återanvänds utan att smältas. Tyvärr drar de mer energi att transportera än plastflaskor och plåtburkar som kan pressas ihop, vilket äter upp återanvändningens fördel. Men varför är det bara pant på vissa ölflaskor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *